Eeke Wervers' Blog

Vol bewondering kijk ik naar de natuur, en vol verwondering naar de natuurgeneeskunde en naar de medische praktijk. In mijn blog doe ik verslag van wat mij opvalt, wat me verbaast en wat me raakt. Hoe was het ook al weer met de emoties? Blij,boos of bedroefd? Precies, daar gaat mijn blog ook over. Veel leesplezier en ik kijk uit naar je reactie!

De overgang, dat klinkt niet als iets om naar uit te kijken. Vaak gaat de overgang gepaard met fysieke en psychische klachten. Omdat er zoveel vrouwen mee te maken hebben of krijgen, ga ik er een serie artikelen over schrijven. Daarin komen alle aspecten aan bod, ook de transformatie die de overgang kan betekenen. Voor de verschillende klachten doe ik suggesties voor natuurlijke remedies.

Dit artikel gaat over opvliegers. Meer dan 80 procent van de vrouwen heeft er last van. Ik kan me de mijne nog goed herinneren, ik was verbijsterd. Van de ene op de andere dag sloegen de vlammen me uit. Ik voelde me er zeer ongemakkelijk onder en ben op zoek gegaan naar natuurlijke middelen die konden helpen.

 

Verschijnselen

Veel vrouwen krijgen opvliegers tijdens de menopauze. Vaak dienen zich de eerste verschijnselen aan door veranderingen in de menstruatie. Die wordt onregelmatig, heftig of juist niet, je slaat een keertje over. Formeel gezien is de menopauze de laatste menstruatie. Maar de overgang van je vruchtbare naar je niet meer vruchtbare fase kan heel wat jaren in beslag nemen. Behalve van opvliegers kun je last hebben van depressies, slaapproblemen, hartkloppingen, osteoporose, vermindert libido of pijn bij het vrijen. Allemaal klachten die goed met natuurlijke remedies te verlichten of te verhelpen zijn.

 

Opvliegers

Opvliegers zijn acute aanvallen die soms enkele minuten maar soms ook wel een half uur kunnen duren. Je krijgt een rood hoofd, gaat heftig zweten en hebt het heel erg heet. Soms gaat het om een paar opvliegers per dag, soms drie per uur. De periode van opvliegers kan enkele maanden duren, sommige vrouwen hebben er jarenlang last van.

 

Oorzaak?

We weten niet precies wat er gebeurt als een vrouw een opvlieger krijgt of wat het nut ervan is. Het zakken van de oestrogeenspiegel speelt een rol. Daardoor wordt de hypothalamus, de lichaamsthermostaat, in de hersenen lager gezet en het lichaam wordt gestimuleerd om warmte te verliezen. Ook hormonale schommelingen spelen een rol.
Een andere mogelijke verklaring is verzuring of vervuiling van je lichaam. Door je menstruatie raak je veel afvalstoffen kwijt. Wanneer je menstruatie stopt, moet je lichaam die op een andere manier verwijderen, bijvoorbeeld door transpiratie.

Omdat het aanpassen van je voeding en leefstijl vaak een positief effect heeft, is voor die laatste verklaring veel te zeggen.

 

Triggers

Er zijn dingen die je kunt doen om opvliegers te verminderen of te voorkomen, en er zijn dingen – triggers – die je beter niet kunt doen. Triggers zorgen voor (fysieke) stress voor je lichaam. Stress is de grootste trigger voor een opvlieger én stress verergert opvliegers.

De belangrijkste triggers:

  • stress

  • suiker

  • cafeïne (koffie, zwarte thee, chocola)

  • alcohol

  • sterk gekruid eten

  • zuur voedsel (augurk, zilveruitjes, citrus)

  • roken

  • uitdroging

  • overdadige maaltijden & te snel eten

  • warmte (sauna, warm weer, warme ruimtes, warme dranken)

  • overgewicht

Voeding en leefstijl

Met voeding en leefstijl kun je veel doen aan de mate en frequenties van opvliegers. Let ook op de hoeveelheid die je eet. Omdat je stofwisseling wat trager wordt, merk je dat je makkelijker aankomt. Minder eten, ongeveer twee derde van wat je gewend was, is een goede hoeveelheid. Wat eet je wel en niet?

  • Eet veel verse (blad)groenten en fruit, noten zaden en granen, rijk aan antioxidanten.

  • Bioflavonoïden helpen opvliegers te temperen, ze zitten onder meer in paprika, tomaat, boekweit, ui, appels, blauwe druiven en de pulp en wit van citrusvruchten.

  • Gebruik de juiste verhouding omega 3, 6 en 9 vetzuren. Omega-3 helpt tegen opvliegers (zowel in aantal als in hevigheid) en tegen depressie. Omega-3-vetzuren kunnen ook preventief helpen tegen osteoporose, borstkanker en hartziekten.

  • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel door om de vier uur iets te eten.

  • Vermijd suikers en transvetten (koekjes en snacks).

  • Opvliegers zorgen voor verlies aan vitamines en mineralen, laat controleren of je tekorten hebt. Denk hierbij aan vitamine B, C, D en E, magnesium, kalium, zink, selenium, calcium en lecithine.

  • Vitamine E is belangrijk, een dagelijkse dosis (400 IE) kan zorgen voor een vermindering van ernst en frequentie van opvliegers (en helpt tegen stemmingswisselingen en vaginale droogheid).

  • Laat controleren of je voedselovergevoeligheden hebt. Een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen kan opvliegers (en hoofdpijn en stijging van je bloeddruk) veroorzaken.

  • Draag losse kleding van natuurlijke stoffen en in laagjes. Koop een waaier als je er het type voor bent.

  • Koel jezelf met verkoelende kruiden, koele drankjes, houd je hoofd koel!

  • Kruiden (thee of capsules):

    1. Salie

    2. Black cohosh of zilverkaars

    3. Rode klaver

    4. Ginseng

    5. Kuisboombes

    6. Chinese engelwortel (Dong quai)

  • Aromatherapie (bijvoorbeeld basilicum, tijm, kalmoes) voor een verdamper, in bad of massage.

  • Yoga en meditatie verminderen stress en geven verlichting bij opvliegers en nachtelijk zweten.

  • Stop met roken, vrouwen die roken hebben meer last hebben van opvliegers. Het antioestrogene effect intensiveert overgangssymptomen.

  • Ondersteun je lever voor het afvoeren van schadelijke stoffen en hormonen. Eet levervoedende verse groenten, peulvruchten, avocado en zwavelhoudende aminozuren (ei, vis, kip, kalkoen). 

     

Door (een deel van) bovenstaande adviezen toe te passen, neem je zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Je kent je eigen lichaam het best en hebt de sleutel voor een gezond lichaam zelf in handen!


Je vindt in september grote kroppen andijvie in de winkel en op de markt, gezond en goedkoop! Van zo’n grote krop kun je makkelijk twee keer eten, een keer salade en een keer een gerecht uit de wok.

Andijvie is een beetje een bittere groenten en bevat veel vitaminen en mineralen. 100 gram andijvie bevat 192% van de ADH voor vitamine K. Deze vitamine is betrokken bij de bloedstolling en ondersteunt de gezondheid van bloedvaten en botten (dat laatste vooral in combinatie met vitamine D). Daarnaast bevat andijvie veel vitamine A en de vitaminen B1,2,3,5 en 11 en vitamine C en E. Ook bevat andijvie veel mineralen zoals mangaan, koper, ijzer, kalium, zink en calcium.

Andijvie is een goede groente bij problemen met lever, gal of hart (bitter in de mond maakt het hart gezond). Ook wordt de groente ingezet bij candida, artritis, diabetes, hoge bloeddruk en reuma. Andijvie reinigt het bloed, is goed voor zenuwstelsel en ogen en verwijdert gifstoffen uit je lichaam.[i]

 

Recepten

 

Andijvie salade met kerrie en walnoten (vier personen)

Ingrediënten:

Halve krop andijvie - (300 gram)

Vier eieren

1 ui 

60 gram walnoten 

Dressing:

2 eetlepels mayonaise + 3 eetlepels yoghurt  of:

3 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel (balsamico)azijn

2 teentjes knoflook 

1/2 eetlepel kerriepoeder 

Eventueel 200 - 300 gram spekjes 

Bereiden:

Kook de eieren in ca. 6 minuten hard. Gebruik je ook spek, bak dan de spekjes knapperig in olie.

Snij de andijvie in reepjes en was goed. Snid de ui in halve ringen en hak de walnoten klein.Mix de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje.

Doe de andijvie in een schaal en giet 2/3 van de dressing er overheen. Meng voorzichtig.

Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Verdeel ei, ui, en walnoten (en eventueel de spekjes) over de salade. Druppel de rest van de dressing er overheen.

 

Andijvie met appel en rozijnen uit de wok (vier personen)

Ingrediënten:

1 kg andijvie, in reepjes

4 appels, grof geraspt

citroensap

4 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweld in heet water

50 g boter

 

Bereiden

Besprenkel de geraspte appels met een paar druppels citroensap om verkleuren te voorkomen.
Smelt de boter in een diepe pan. Voeg de appel, de andijvie en de rozijnen toe en roer het geheel een paar keer om.
Leg de deksel half op de pan en laat de andijvie in ca. 5 minuten gaar worden. Roer het geheel zo nu en dan door. Voeg naar smaak zout en peper toe.

 

Stamppot met rauwe andijvie (voor twee personen)

Ingredienten:

1 krop andijvie
750 g aardappels
1 dl (plantaardige) melk

(Kruiden)zout
Voor erbij, erop of erdoor:

2 tomaten in kleine stukjes + 100 g blauwschimmelkaas – of –

Gebakken uit + knoflook + paddenstoelen – of –

Uitgebakken spekjes of bacon

 

De aardappels schillen (bij onbespoten aardappels hoeft dat niet) en gaar koken. Ondertussen de andijvie in smalle reepjes snijden en het garnituur bereiden.

De gare aardappels met de melk en het kruidenzout tot puree stampen. Vervolgens de andijvie toevoegen. Even door roeren en door en door warm laten worden.

Serveer met het garnituur.

 


[i] Bron: De 45 meest geneeskrachtige groenten

 


In mei kun je bij de natuurwinkel en op de (biologische) markt raapsteeltjes kopen. Raapsteeltjes zijn een heerlijke groente die je rauw en gekookt kunt eten. Raapsteeltjes zijn familie van broccoli en mosterd en net als broccoli supergezond!

 

Gezond?

Raapstelen bevatten veel A, B, C en K, daarnaast bevatten ze calcium, ijzer, zink, magnesium en kalium. Die laatste stof beschermt je onder meer tegen botontkalking. Raapstelen bevatten omega 3, belangrijk voor je immuunsysteem en hart & bloedvaten.

Ook bevatten raapstelen veel fytonutriënten (antioxidanten), een van deze fytonutriënten is 13C dat helpt kanker te bestrijden. Ook werkt deze stof tegen candida albicans

Raapstelen bevatten veel zwavel, dat de lever ondersteunt bij het ontgiften. Een minder goed werkende lever staat in verband met spijsverteringsproblemen, eczeem en artritis.

Tenslotte bevatten raapstelen veel vezels, goed voor je spijsvertering en voor balans in het bloedsuikerspiegelniveau.

Bron: De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman

 

Recepten

 

Smoothie 1

  • 2 bosjes raapstelen

  • 1 mango

  • 2 kiwi’s

  • 1 glas kokoswater

  • 1 glas water

  • 1 theelepel koudgeperste hennep- of lijnzaadolie

     

    Smoothie 2

  • 2 bosjes raapstelen

  • 2 bananen

  • 1 avocado

  • 1 theelepel cacao (rauw)

  • 1 eetlepel kokosmeel (AmanPrana)

  • 1 theelepel maca

  • 1 theelepel spirulina

  • 1 theelepel tarwegraspoeder

  • (kokos)water

 

Salade voor vier personen

2 bosjes raapstelen – 1 limoen – 1 rijpe avocado – 1 bakje cherry tomaten – peterselie  knoflook – 5 eetlepels olijfolie - zout & peper

 

Bereiden

Het onderste deel van de worteltjes van de raapstelen snijden, raapstelen iets fijn snijden. De limoen uitpersen, de avocado in blokjes snijden. Besprenkel met 1 eetlepel limoensap.

De cherrytomaatjes halveren. De peterselie grof knippen en de knoflook fijn snijden.

Met blender of staafmixer peterselie, knoflook, olie, rest limoensap, zout en peper tot een dikke dressing pureren.
Raapstelen, avocado en tomaatjes door elkaar scheppen en over vier borden verdelen. Dressing erover en ernaast sprenkelen

 

Stamppot met raapsteeltjes

Een eenvoudig recept: gebruik in plaats van rauwe andijvie raapsteeltje, en meng ze door gekookte aardappels. Meng er een beetje (plantaardige) boter en/of (plantaardige) room door. Voeg gebakken spekjes met knoflook en uit toe, of vervang de spekjes door shitakes.

 

Raapstelenfrittata voor twee personen

1 bos raapstelen – 125 gram diepvries tuinbonen - 200 gram buffelmozzarella of feta – 4 tot 6 eieren – scheutje (plantaardige) – 1 bosui – zout & peper.

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook de tuinbonen ± 2 min. in kokend water met zout. Was de raapstelen, snijd de worteltjes eraf en snijd de mozzarella in plakken. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper naar smaak toe. Snij de bosui klein en roer met raapstelen en tuinbonen door het ei-roommengsel. Schenk het ei-roommengsel in een ingevette ovenschaal en leg de plakken mozzarella erop.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met een groene salade en zuurdesembrood.

 

 


Je huid is, we vergeten het weleens, je grootste orgaan. Voor je huid is aanraken belangrijk, een levensbehoefte. Huidcontact levert een bijdrage aan een betere stofwisseling, een sterker immuunsysteem en een betere doorbloeding. Toch raken we elkaar in onze cultuur niet zo makkelijk aan. Een pleidooi voor een helende aanraking.

Levensbehoefte
In zuidelijke landen zie je vaak mensen die elkaar omarmen, gearmd lopen of met de armen over elkaars schouder. Alle leeftijden en seksen door elkaar heen. In onze cultuur voelen we ons vaak geremd om elkaar aan te raken. Een warme en respectvolle aanraking is echter een basisbehoefte van ieder mens.
In verschillende culturen was en is masseren iets dat bij het dagelijks leven hoort. In de Romeinse badhuizen was het geven van een onderlinge massage heel gewoon. In landen in het Verre Oosten is een onderlinge massage nog steeds heel gebruikelijk.
Voor een baby is aanraking echt onmisbaar. Een baby die niet voldoende gestreeld en geknuffeld wordt, ontwikkelt minder weerstand tegen ziekten, heeft minder contact met z’n lichaam, kan eet- en slaapproblemen ontwikkelen en hyperactief of juist stil en verlegen worden. Op latere leeftijd kan dit leiden tot lage rugklachten, hartklachten of reuma.
Veel alleenstaande of oudere mensen voelen een gemis aan koestering en aanraking. De behoefte aan aanraking en nabijheid is niet aan leeftijd gebonden. De positieve uitwerking van aanraking blijft tot op hogere leeftijd onveranderd en helend.

Stress

Stress is een tikkende tijdbom in je lichaam. Langdurige stress kan leiden tot burn-out.
Door lichamelijke, geestelijke of emotionele overbelasting ben je letterlijk opgebrand, al je vuur is weg, je bent doodmoe. Deze uitputting is slecht voor je lichaam; je immuunsysteem en hormoonhuishouding kunnen van slag raken. Door stress maak je (te) veel adrenaline aan, je brandstofreserves worden aangesproken, je spieren spannen aan en je hartslag gaat fors omhoog. Wanneer je daarna niet voldoende kunt ontspannen,
blijf je als het ware in een te hoge versnelling staan, waardoor je lichaam zich niet kan herstellen.

Ontspanning
Massage brengt lichaam en geest in balans en geeft rust en ontspanning. Het is een manier om je lichaam (weer) te voelen en ervan te genieten. Massage brengt je dichter bij jezelf, bij wat je voelt en ervaart. Het verhoogt je lichaamsbewustzijn en geeft je de mogelijkheid om naar je lichaam te luisteren.

Een energetische massage is gericht op de energiestroom in je lichaam en is een zachte vorm van massage. Deze massage kan ondersteuning bieden bij stress en spanning of teveel ‘in je hoofd zitten’.

Een ontspanningsmassage is een goede manier om aandacht te geven aan je lichaam en tijd en rust voor jezelf. Deze massage maakt spieren en weefsels weer soepel en gezond en is geschikt bij verzuring, verharding en verstrakking. Ook je gedachten komen tot rust.

Na een massage is het belangrijk om het even kalm aan te doen en veel water te drinken, zodat vrijgekomen afvalstoffen verwijderd worden.

Aanbieding: in de maand juni een massage van een uur van € 77,50 voor € 65. Bij een aanvullende verzekering wordt de massage (deels) vergoed.


De Volkskrant schrijft de laatste weken over superfoods: werken ze wel, is het geen hype en, misschien wel het belangrijkste, zijn ze door de hoge prijs wel beschikbaar voor ‘de gewone mens’?

Wat zijn superfoods eigenlijk? Het zijn natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit, bessen, zaden of algen die van nature een zeer hoge concentratie van vitaminen, mineralen en sporenelementen bevatten. Wanneer je veel groente en fruit eet, kom je aan voldoende stoffen om je lichaam gezond te houden. De richtlijnen zijn 200 gram groenten per dag. Daarbij gaat het om verse groente, liefst biologisch. Helaas eet 5% van de volwassenen de aanbevolen hoeveelheid groente, kinderen slechts 1%. Wanneer je dan ook nog voorgesneden groente eet die al zes dagen in plastic verpakt zit … dan kun je je sterk afvragen of je alles wat je nodig hebt wel binnen krijgt.

Nederlandse superfoods
Wanneer je ervoor kiest om meer groente te gaan eten, vind je hieronder een overzicht van een aantal zeer gezonde groentes. Eet groente rauw of kort gekokt, geblancheerd of gewokt. Door lang verhitten vermindert het aantal waardevolle voedingsstoffen. Koop je groente bij voorkeur biologisch, om dat die groente meer voedingsstoffen bevat en geen bestrijdingsmiddelen. Je helpt er ook het milieu nog een handje mee. Een overzicht van Nederlandse superfoods:

1. Groenbladige groente
Groenbladige groentes zijn zeer rijk aan voedingsstoffen en bevatten onder meer ijzer, kalium, calcium, magnesium, carotenoïden en vitamine B, E C en K. Voorbeelden zijn boerenkool, spinazie, snijbiet, peterselie, alle slasoorten en de bladeren van de mosterdplant en koopraapplant.

2. Kruisbloemige groenten
Kruisbloemige groenten bevatten vitamine C, vitamine K, B11, ijzer en kalium. Ze werken verjongend en hebben een antikankerwerking. Voorbeelden zijn broccoli, bloemkool, spruitjes, groene kool en rode kool.

3. Allium-groenten
De alliumfamilie bevat veel vitaminen en mineralen en hebben een antibacteriële en antivirale werking. Het beste natuurlijke antibioticum! Tot deze familie behoren uien, knoflook, bieslook, daslook, sjalotjes en prei. Juist deze groente werkt rauw het sterkst. Door ze kleingesneden door een dressing te mengen wordt de smaak minders sterk. Anders 1 à 2 minuutjes wokken.

4. Avocado
De avocado is eigenlijk een vrucht, maar eten wij als groente. De avocado bevat veel
onverzadigde vetten met een gunstige invloed op je cholesterolgehalte. Daarnaast is de avocado rijk aan kalium, magnesium en foliumzuur. In de vrucht zit vitamine A, de vitamines B1, B2 en B6, vitamine C en E. Door het hoge vezelgehalte goed voor je darmwerking!

5. Wortel
Een wortel bevat bètacaroteen waarmee je lichaam vitamine A kan aanmaken, vitamine B, C en K en veel vezels. Ook bevat de wortel magnesium, kalium en foliumzuur
De wortel is belangrijk voor goed zicht, vooral ’s nachts, en voor een gezond gebit, botten en een gezonde huid. Je kunt een wortel goed rauw eten, even een wortel raspen bij je maaltijd of in je roerbakschotel. Wortel is een goedkope en gezonde snack!

Exotische superfoods
Behalve kritiek op de kosten van de buitenlandse superfoods, is er ook kritiek op het feit dat ze uit een ver land komen. Maca en camu camu komen uit Zuid Amerika, maar ja, daar komen onze bananen ook vandaan. Ik ben zelf overigens wel een voorstander van eten met de seizoenen en van voedsel uit je eigen regio. Maar omdat we door stress, milieuvervuiling en voedsel arm aan voedingsstoffen gemakkelijk tekorten oplopen, vind ik dat je deze het beste met natuurlijke voedingsmiddelen zoals superfoods weer aan kunt vullen. Wil je aanvullend extra gezonde voedingsmiddelen te eten, dan vind je hieronder tips voor de vijf beste superfoods:

1. Camu camu
Camu camu is de op één na rijkste bron van natuurlijke vitamine C op aarde. Eén theelepel camu camu bevat ongeveer net zoveel vitamine C als 20 sinaasappels. Daarnaast bevat camu camu veel vitale voedingsstoffen zoals vitamine B1 en B2, calcium, ijzer, fosfor en kalium, veel antioxidanten en bètacaroteen, niacine en potassium. Deze superfood werkt ook antidepressief.

2. Maca
Maca is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering én een betere balans van de productie van de eigen hormonen, vooral van belang tijdens de overgang. Verder zorgt maca voor meer energie, en daarmee voor meer weerstand- en uithoudingsvermogen,een hoger libido, een beter geheugen en het heeft een positief effect op botontkalking.

3. Goji bessen
Goji bessen zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten, aminozuren en veel andere voedingsstoffen. Ook goji bessen zorgen voor gezonde hormonen en een hoger libido, en stimuleren ook het immuunsysteem en het zicht, ondersteunen de hersenen en de gezondheid van het hart.

4. Cacao
Rauwe cacao bevat grote concentraties mineralen, vitaminen A, B, C, D en E, polysachoriden, aminozuren en anti-oxidanten. Rauwe cacao is onder meer goed voor de spijsvertering, je spijsvertering, je lever en je haar, nagels en huid. De bio-flavonoïden in cacao beschermen de huid en hebben kankerremmende eigenschappen.

 5. Kokos
Kokosnoten en andere kokosproducten bevorderen de spijsvertering, de opname van vitamines en aminozuren, de bloeddoorstroming van de huid, versterken het immuunsysteem en balanceren de bloedsuikerspiegel. Kokosolie bevat veel antioxidanten en heeft antivirale eigenschappen.

Kokosolie is ook een geschikte olie om op je huid te gebruiken en kan je tanden beschermen.


Heerlijk, die bosjes verse bieten die weer in de (natuur)winkel liggen. Veel redenen om ze te eten: ze zijn lekker én gezond!

Bietjes zijn een gezonde groente, ze bevatten veel vitamines en mineralen. Onder meer de vitamines B en omega 6 zijn goed vertegenwoordigd. Ook bevatten ze veel fytonutriënten, plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen, zoals bescherming tegen vrije radicalen en schadelijk UV. In bietjes zitten vooral betalaïnen, die helpen bij het ontgiften en de groei van kankercellen vertragen. De vezels van bietjes beschermen tegen darmkanker. Verder verlagen bietjes een hoge bloeddruk, een glas per dag is al genoeg. Tenslotte helpen bietjes bij het voorkomen van aderverkalking én beschermen ze de lever.

Voldoende reden om bietjes regelmatig op het menu te zetten!

Bietjes zijn makkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Rauw is het beste, maar ook kort gekookt of gewokt behouden ze veel van hun waardevolle stoffen. Vind je de smaak niet echt lekker? Meng dan met andere groentes om de smaak wat te verzachten. Hieronder vind je een aantal recepten ter inspiratie. Enjoy!!

Recepten

Sap uit de slowjuicer

  • 1 grote biet, 3 wortels , halve citroen (met schil), 2 stengels bleekselderij, 1 appel en een stukje gember.
  • 1 grote biet, handvol blauwe bessen, 2 sinaasappels (geschild) en een stukje gember.
  • 1 grote biet, 2 schijven verse ananas (circa ¼ ananas), halve appel en halve citroen (met schil).

Alle biologische groente en fruit goed wassen en/of schillen.

Soep

Bietensoep met gember en appel

  • 1¼ kilo bietjes
  • 1 grote ui
  • Stukje gemberwortel
  • Ca. 1 liter bouillon
  • 1 appel
  • 2 aardappels
  • Olijfolie, zout & peper
  • Eventueel crème fraîche, kwark of yoghurt om te garneren

 Je kunt de bietjes eerst roosteren, dat maakt ze zoeter: verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de bieten in een ovenschotel, besprenkel ze met twee eetlepels olie en bestrooi met zout en peper. Schep goed door. Rooster 30 tot 40 minuten, keer de bietjes een of twee keer, tot een dun mes gemakkelijk de biet in gaat. Dit kun je een dag van tevoren doen.
Heb je geen tijd voor roosteren: je kunt de bieten ook schillen en in stukjes snijden.

Bereiden
Fruit de gesnipperde ui in olijfolie tot deze glazig is, voeg de stukjes biet erbij, met een stukje geraspte gemberwortel en een appel in stukjes. Laat vijf minuten sudderen. Voeg de bouillon en de aardappels toe en laat 10 minuutjes zacht koken. Prik in de biet om te zien of deze gaar is. Pureer de soep met een staafmixer. Garneren met crème fraîche, kwark of yoghurt.
Deze soep is koud ook lekker op een warme dag.

Variatie: vervang een gedeelte van de bouillon door kokosmelk uit een blikje en voeg heel dun gesneden ringetjes citroengras of bieslook toe. Crème fraîche, kwark of yoghurt is dan niet nodig.

Salade

Voor een salade kun je gekookte bietjes gebruiken, maar geraspte verse bietjes zijn gezonder en minstens zo lekker!

 

  • 2 of drie bietjes
  • 100 gram feta of andere zachte geitenkaas
  • 50 gram rucola of veldsla
  • handje walnoten
  • naar keuze een appel in blokjes

    dressing:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel walnootolie,
  • theelepel grove mosterd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • zout & peper

Rasp de bietjes of snij ze in dunne plakken. Meng eventueel de appel erdoor.
Meng voor de dressing alle ingrediënten en meng door de bietjes.
Verkruimel de geitenkaas en de walnoten en verdeel over de salade.

Serveer met zuurdesembrood met (zoute) boter.


 

Jarenlang zijn we gewaarschuwd om niet in de zon te gaan, en als je wel in de zon ging: goed smeren met een hoge beschermingsfactor! Inmiddels zijn we daar op terug gekomen, omdat je een tekort aan vitamine D kunt krijgen. Is dat erg? Jazeker, en hieronder lees je waarom.

 

 

 

Vitamine D speelt een rol in veel belangrijke processen in je lichaam. Deze vitamine helpt bij de versterking van je immuunsysteem, zorgt voor een goede calciumopname en helpt bij de preventie van onder meer kanker, diabetes, hart- en vaatziektes, astma en depressie. Een belangrijke vitamine dus, waar veel Nederlanders echter een tekort aan hebben. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?

 

 

 

Tekort

 

Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in je huid vitamine D gevormd. Wanneer je te weinig buiten komt en daardoor te weinig zonlicht op je huid krijgt, kun je een tekort opbouwen. Dat geldt zeker voor mensen met een donkergetinte huid en voor mensen boven de vijftig. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je lichaam zonlicht kan omzetten in vitamine D3. Met voeding kun je een tekort niet oplossen, je krijgt maar een klein deel je binnen via je voedsel, vooral met vette vis. 

 

Symptomen

 

Symptomen die wijzen op een vitamine D gebrek zijn niet altijd even duidelijk. Wanneer je last hebt van meerdere van de volgende symptomen en weinig in de zon komt, kun je een vitamine D tekort hebben:

 

  • Regelmatig verkouden en griep

  • Slappe spieren of spierkrampen

  • Gewrichtspijn

  • Tandvleesaandoeningen

  • Chronische vermoeidheid

  • Lusteloosheid

  • Botbreuken

  • Slapeloosheid

  • Overgewicht

 

 

 

Ziektes

 

Wanneer je weinig buiten komt en denkt dat je een vitamine D tekort hebt, kun je dat laten testen bij je huisarts. Een chronisch vitamine D tekort kan leiden tot allerlei klachten.  Denk bijvoorbeeld aan osteoporose, diabetes, astma en hart- en vaatziekten. Ook  stemmingswisselingen, depressie en kanker worden in verband gebracht met Vitamine D tekort.

 

Wat kun je doen?

 

Zoals inmiddels wel duidelijk is: naar buiten. In de zomer kun je lekker in de zon, zonder zonnebrandcrème. Vermijdt de felle zon tussen elf en drie uur en bouw het rustig op. Probeer ook in de koeler seizoenen zoveel mogelijk met je blote huid in de zon te gaan. Daarnaast kun je extra vitamine D slikken. Hoewel de zon de beste bron is, zijn supplementen een uitstekende aanvulling.

 

De apotheker dr. Gert E. Schuitemaker adviseert, in navolging van een groep internationale experts, een dagdosis van 50 mcg ofwel 2000 IE vitamine D. Kies voor een goed merk en gebruik deze dosis in ieder geval in de jaargetijden met weinig zon. In de zomer kun je wat minder vitamine D nemen, omdat de zon je dan een handje helpt.

 

Meer lezen: www.ortho.nl/boeken/nieuw-licht-op-vitamine-d

 

 


Het voorjaar is de periode van de grote schoonmaak. Het wordt weer warmer en je gaat meer naar buiten. Een goed moment om je lichaam van binnen en buiten te reinigen. Waarom zou je dat eigenlijk doen? Je wordt fitter en gezonder en hebt meer energie. Voedsel verteren kost je spijsvertering veel energie, die door een detox gebruikt kan worden voor genezing en herstel.

Daarnaast verzamel je oor het jaar heen heel wat afvalstoffen door bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, nicotine, suikers, cafeïne, gluten, koemelk en vlees. Denk ook aan allerlei kleur- en geurstoffen en andere chemische stoffen die je door cosmetica en lichaamsproducten en via lucht- en andere milieuvervuiling binnen krijgt. Je lichaam, in het bijzonder je lever en darmen, kunnen al die stoffen niet verwijderen en ze worden in je lichaam opgeslagen. Een detox – verwijderen van toxische stoffen – is voor iedereen in het westen een aanrader. Je kunt een detox globaal op twee manieren doen: anders eten of vasten. Ik bespreek ze hieronder.

Anders eten

Door een periode van een week of langer speciaal voedsel te eten en bepaald voedsel juist niet, zorg je voor een langzame maar gestage reiniging van je lichaam. Deze manier van eten kun je lang volhouden en is goed te combineren met werk en studie. Het voedsel dat je mag eten: vooral veel groente (rauw, gestoomd of gewokt), verse kruiden en wat fruit. Daarnaast rijst, gierst & quinoa en bonen, noten, pitten & zaden. Verder zuivel van geiten- of schapenmelk en vis. In yoghurt en kwark of in de thee kun je een klein beetje honing gebruiken.
De meningen over wat je mag eten verschillen, soms mag je wel aardappel, soms ook niet. Belangrijk is in ieder geval om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten, hoofdzakelijk plantaardig en liefst biologisch. Daarnaast veel drinken: water en kruidenthee.

Zuur-base

Een andere manier van reiniging is het zuur-base dieet. De theorie hierachter is dat na de vertering van voedsel en de stofwisseling er een zure òf een basische (alkalische) rest in het lichaam over blijft. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Een overschot aan zuren wordt zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren en de longen. Bij teveel verzurend voedsel kunnen nieren, longen en huid het zuur niet verwijderen en stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring. Een volledige genezing of in ieder geval een verbetering van deze kwalen wordt bereikt door het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen. Goede informatie over het zuur-base dieet vind je hier: zuur-base dieet

Vasten

Het verwerken van voedsel kost je lichaam veel energie. Door je lichaam een tijdje te onthouden van voedsel kan het zich richten op reiniging en herstel. De strengste vorm is water- of thee vasten. Dat is zo ingrijpend dat je dat onder begeleiding van een professional moet doen. Sapvasten, waarbij je vooral groentesap drinkt, is beter vol te houden. Er zijn veel georganiseerde vastenkuren waar je kunt ervaren wat vasten is en wat het met je doet. Een paar dagen thuis vasten kan ook, wanneer je het goed voorbereid. Gebruik een (lang) weekend om drie of vier dagen te sapvasten. Dat geeft een enorme boost aan je gezondheid en daarna is het makkelijker om een gezonde leefstijl te starten en vol te houden. Gebruik altijd minimaal evenveel dagen voor het voorbereiden en weer opbouwen, als voor de vastenperiode zelf. Dus met drie dagen vasten ben je in totaal negen dagen bezig. Voordat je start stop je met alcohol, koffie, suiker en vlees. Tijdens de drie dagen voor het vasten eet je steeds meer groente en steeds meer rauwe groente.
Vervolgens start je met het vasten zelf. Drie keer per dag drink je langzaam (of met een lepeltje) een glas groentesap. Je kunt lekkere groentesappen bij de natuurwinkel kopen of maak ze zelf met een slowjuicer. Daarnaast drink je veel water en kruidenthee, bijvoorbeeld een speciale nier- of leverthee.

Vasten breken

Na drie of vier dagen sapvasten ga je opbouwen, je gaat weer langzaam eten. Best moeilijk, want je hebt echt zin in eten en alles smaakt heerlijk! Deze periode is moeilijk maar zeer belangrijk. Begin zorgvuldig met eten, anders kun je maagdarmklachten krijgen. Je lichaam moet geleidelijk wennen aan de grotere voedselopname. Begin om een uur of elf met het langzaam eten van een rijpe, liefst biologische appel. Als eerste maaltijd kan een zelfgemaakte, onzoute groentesoep gegeten worden, eventueel met een rijstwafel of crackers (glutenvrij). De volgende dag verder met crackers met wat boterboter, hüttenkäse of heel jonge kaas (dun). Langzamerhand naar goed gaar gekookte granen en gekookte groentes. Biogarde mag ook, maar eet het niet te koud. De dagen die volgen kun je gebruiken om langzaam naar een gezonde voeding over te schakelen. Gebruik nog geen zout, doe kalm aan met vers brood (of blijf glutenvrij eten), (rood) vlees, vet voedsel en zwaar verteerbare groentes (kool, uien) of peulvruchten. Drink nog geen koffie en gebruik geen suiker, of scherpe specerijen/kruiden.
Let op: heb je gezondheidsklachten, overleg dan altijd even met je huisarts, of kies voor een aanpak waarbij je wel eet.
Een goed boek is Alles over vasten
Inspiratie nodig? Bekijk dan de film van een Australiër die op eigen houtje 60 dagen heeft gevast: fat-sick-and-nearly-dead

Afkickverschijnselen

Wanneer je stopt met koffie, suiker en alcohol, kun je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. Wanneer je het vasten goed voorbereid, zul je hier echter nauwelijks last van hebben.
Zoals hierboven al beschreven is het afbouwen heel belangrijk. Minder langzaam met koffie, alcohol en suiker en ga over op een plantaardig dieet met veel groente en drink veel. Aanvullende tips:

  • Ter ondersteuning van je lever kun je ’s morgens een half uur voor je ontbijt een glas warm water met een halve uitgeperste citroen drinken.
  • Drink tijdens het vasten ’s morgens een glas warm water (1/4 liter) met een afgestreken eetlepel bitterzout. Dit mengsel maakt aangekoekte resten in de darmen los en verwijderd ze.
  • Neem vanaf twee weken voor het vasten chlorella, dat bevat veel gezonde eiwitten en een hoge dosis aan vitaminen en mineralen, en verwijderd giften en zware metalen.
  • Drink veel! Wanneer je je niet lekker voelt: drink extra warm water.
  • Beweeg! Bewegen helpt bij de uitscheiding van gifstoffen, ga lekker buiten lopen, liefst in de natuur.
  • Droogborstelen: borstel ’s morgens voor het douchen je hele lichaam met een stevige borstel met echt haar, vanaf de uiteinden van je lichaam richting je hart. Begin bij je voeten.
  • Ga naar de sauna, de warmte en de temperatuurverschillen stimuleren de uitscheiding van gifstoffen. Een warm bad is ook goed.
  • Neem een klysma of hoge darmspoeling, dat reinigt je darmen en verwijdert de zogeheten slakken.
  • Ga tussen 13.00 en 15.00 uur even rustig op bed liggen met een warme kruik op je lever, aan de rechterkant tegen je ribben aan.

Resultaten

Na een detox zul je je fitter, energieker en gezonder voelen. Na een detox kun je verlichting of volledig herstel bemerken bij bijvoorbeeld overgewicht, obstipatie, infectiegevoeligheid, huidproblemen, allergieën, hoofdpijn/migraine, spier- en gewrichtsklachten, lusteloosheid, verkoudheid en griep of slaapproblemen. Ook op mentale klachten (zoals depressie, stemmingswisselingen of een slechts geheugen) kan een detox van positieve invloed zijn.

Neem voor de begeleiding van een vastenkuur contact met me op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


Recent Blog Commentaren