Eeke Wervers' Blog

Vol bewondering kijk ik naar de natuur, en vol verwondering naar de natuurgeneeskunde en naar de medische praktijk. In mijn blog doe ik verslag van wat mij opvalt, wat me verbaast en wat me raakt. Hoe was het ook al weer met de emoties? Blij,boos of bedroefd? Precies, daar gaat mijn blog ook over. Veel leesplezier en ik kijk uit naar je reactie!

Tropische temperaturen, wat is er dan lekkerder dan een koel tomatenslaatje. Nog oergezond ook, want tomaat bevat volop vitamine A, B1, B3, B6, C, E en K. Daarnaast bevat tomaat kalium, koper, magnesium en mangaan. Lycopeen, de stof die de tomaat rood maakt, beschermt tegen vrije radicalen. Tomaat is een geneeskrachtige groente die gezonde botten bevordert en mogelijk prostaatkanker voorkomt. Ook voor andere vormen van kanker heeft tomaat een preventieve werking, zoals bij pancreas-, borst-, maag- en longkanker. Lycopeen wordt het beste opgenomen wanneer de tomaat gekookt is, dus in tomatensoep of -saus. Lycopeen uit tomaat wordt veel beter opgenomen dan uit een supplement, dus hier heeft de echte groente een grote meerwaarde.[1]

 

Hoe lekker ze ook zijn, teveel tomaten eten is niet goed voor je. Tomaat hoort met bijvoorbeeld aardappel, paprika en aubergine tot de nachtschades. Heb je last van jicht of artritis, psoriasis of een prikkelbare darm, laat de nachtschades dan een tijdje staan. Dikke kans dat dat helpt bij het verminderen van je klachten.
Koop je tomaten zoveel mogelijk biologisch, vooral de kleine tomaatjes zijn vaak behoorlijk bespoten. Lukt dat niet, kies dan voor Nederlandse tomaten, vaak minder bespoten dan buitenlandse.

 

Recepten

 

Snoeptomaatjes voor onderweg, om te beginnen al een gezonde snack.

 

Tomatensalade

In plakjes gesneden tomaten schikken op een bord. Dunne ui-ringetjes en kappertjes eroverheen. Een dressing van olijfolie, appelazijn, mosterd, honing, peper & zout en verse knoflook erover.

Eventueel feta of krullen Parmezaanse kaas toevoegen.

 

Salade caprese

Goeie rijpe tomaten in plakken combineren met plakken buffelmozzarella. Een goeie olijfolie erover, wat balsamicoazijn en wat peper. En veel verse basilicum natuurlijk.

Zóo lekker, mijn favoriete zomerse voorgerecht.

 

Tomatensoep en saus

De basis is voor beide hetzelfde: uit en knoflook bakken in kokosolie of ghee. Fijngesneden verse tomaat toevoegen en even laten pruttelen. Dan water of bouillon toevoegen. Wat extra water maakt er een saus van. Even blenden en klaar.

Je kunt er van alles aan toevoegen. Verse of gedroogde kruiden. Champignons, prei of courgette.

Of vlees, als je dat wilt.

 

 

 

 



[1] Bron: De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman


Appelazijn is niet alleen lekker in een dressing, maar ook een breed in te zetten middel voor je gezondheid. Ik hou van die eenvoudige, betaalbare producten die je op veel manieren kunt gebruiken. Appelazijn dankt zijn heilzame werking aan het hoge mineraalgehalte, is rijk aan kalium, calcium, fosfor, natrium en sporenelementen en arm aan suikers en vitaminen. En wist je dat appelazijn antischimmel, antivirus en antibacterieel is? Hieronder lees je meer over de toepassingen.

 

Appelazijn, en dan bedoel ik de biologische natuurtroebele appelazijn, koop je in de natuurwinkel. Appelazijn wordt gemaakt van appels die gaan gisten en door het fermenteren ontstaat  eerst alcohol (cider) en vervolgens azijn. Geen wijnazijn maar appelazijn. Appelazijn kun je zowel in- als uitwendig gebruiken.

Natuurlijk ken je azijn voor een dressing, maar appelazijn is bij het koken veel breder in te zetten. Je kunt een beetje toevoegen aan je smoothie, maar ook aan sauzen, soepen en marinades. Verder kun je wat over gekookte groente sprenkelen, over komkommersalade of in je bouillon. In alle gevallen verdiept het de smaak.

 

Inwendig gebruik

Er zijn veel redenen om dagelijks een glas water met twee à drie theelepels appelazijn te drinken. Appelazijn helpt op een natuurlijke manier je cholesterol te verlagen. Een te hoog cholesterolgehalte kan van invloed zijn op hart- en vaatziekten. Appelazijn voorkomt ontstekingen door de antiseptische werking. Mensen met jicht, reuma of gewrichtspijn kunnen verlichting waarnemen van hun klachten. Ook bij keelontsteking verzacht appelazijn.

Appelazijn zuivert je bloed en reguleert je bloeddruk. Appelazijn werkt reinigend en ontslakkend, wat je ook aan de verbetering van je huid kunt zien.

Appelazijn is verder een middel dat je kan helpen om af te vallen. Deze werking is gebaseerd op het versnellen van de stofwisseling, het stimuleren van de vetafbraak, het verminderen van je hongergevoel én de verbetering van je spijsvertering.

Tenslotte zorgt appelazijn voor een stabielere bloedsuikerspiegel, die trager reageert op voedselinname en minder pieken en dalen kent. Bij problemen met de bloedsuikerspiegel kun je ook voor het slapen gaan nog een glas nemen in verband met de bloedsuikerspiegelbalans de volgende ochtend.

Voor inwendig gebruik kun je een à twee (maximaal drie) theelepels appelazijn oplossen in een glas water. Neem nooit teveel azijn in, bij overmatig gebruik kun je last krijgen van je maag. Begin met een glas per dag, drie glazen per dag is echt het maximum. En altijd innemen met veel water!

 

Uitwendig

Appelazijn is goed voor je huid en maakt deze zacht en glad. Je kunt appelazijn bijvoorbeeld gebruiken om je huid te reinigen. Maak een mengsel dat voor de helft uit water en voor de andere helft uit appelazijn bestaat. Breng aan op je gezicht, laat tien minuten inwerken en spoel daarna goed af. Hierdoor herstelt de zuurgraad van je huid, wordt de bloedsomloop bevorderd en het maakt de huid soepel en zacht. Appelazijn bevat bètacaroteen en vitamine E, beide zorgen voor de vernietiging van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van de huid.

Appelazijn neutraliseert de zuurwaarde van je huid en werkt onder andere tegen eczeem, droge huid, een vette huid en puistjes. Je kunt de appelazijn met een wattenschijfje op je huid deppen. Gebruik niet vaker dan 1 à 2 keer per dag.

Appelazijn geeft je haar glans, heeft een reinigende werking en vermindert roos en haaruitval. Meng wat appelazijn met water en laat dit even een paar minuten in je haar zitten om in te werken.

Door de antiseptische werking kun je appelazijn gebruiken tegen voetschimmel. Neem hiervoor een voetenbadje met een paar eetlepels appelazijn.

Het kalium in de appelazijn helpt de spieren te herstellen en gaat spierpijn en gewrichtspijn tegen. Neem na het sporten een warm bad met 2 koppen appelazijn. Zo’n bad is gelijk ook heel goed voor je huid, die er zacht en soepel van wordt.

Bij uitwendig gebruik altijd heel goed uit- of afspoelen!


Het ei staat al jaren in een kwaad daglicht omdat ze hartklachten zouden veroorzaken en het cholesterol verhogen. Mensen (vooral mannen) met dit soort klachten zouden het ei uit het dieet moeten schrappen. De laatste tijd komt er echter steeds meer informatie beschikbaar waaruit blijkt dat eieren juist bijzonder goed zijn voor je gezondheid.

 

Superfood

Eieren zitten boordevol belangrijke vitaminen en mineralen zoals de vitamines A, B, C, D, E en K en daarnaast natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink, selenium, insuline en choline (goed voor de hersenen). Verder bevat een ei veel eiwitten omega 3 en de negen essentiële aminozuren. Ook bevat een ei stoffen die goed zijn voor je ogen: luteïne en zeaxanthine. Inderdaad een superfood en nog eens goedkoop ook.

 

En dat cholesterol dan?

Een belangrijke reden om eieren te vermijden is de angst voor een hoog cholesterol. Er zit inderdaad veel cholesterol in de eidooier, maar voeding is maar voor tussen de 5 en 15 % van invloed op het verhogen van je cholesterol. Verreweg het grootste deel wordt gemaakt in de lever. Dat is niet voor niets, want cholesterol is de basisgrondstof voor een aantal van de belangrijkste hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Verder zijn er inmiddels honderden onderzoeken waaruit blijkt dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart- en vaatziektes. De meeste problemen met hart- en vaatziektes ontstaan juist door een te laag cholesterol. Het advies om maximaal twee eieren per dag te eten is dan ook allang achterhaald.

 

Een ei per dag?

Wanneer je niet overgevoelig bent voor eieren en gezond en gevarieerd eet, kun je rustig een ei per dag eten. Je kunt ze gekookt eten, als roerei of omelet en toevoegen aan taart en cake. De combinatie van de voedzame dooier en het proteïnerijke wit maken het ei zo gezond. Gebruik daarom altijd ook de dooier. Kies altijd voor biologische eieren. Om te checken of het ei nog vers genoeg is om te eten, kun je het in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei, die wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Hoe weet je of je overgevoelig bent? Sommige mensen krijgen direct na het eten van eieren al een allergische reactie, anderen krijgen na enkele uren of zelfs dagen last van vermoeidheidsklachten of futloosheid. Als je vermoedt dat je overgevoelig bent voor eieren, dan kun je een voedselintolerantietest doen. Wanneer daaruit blijkt dat je inderdaad overgevoelig bent voor eieren, moeten ze helaas uit je dieet schrappen.

 

Afvallen met eieren

Omdat een ei vol gezonde vetten en eiwitten zit, houd je lang een verzadigd gevoel.  Na een ontbijt met eieren heb je gedurende de rest van de dag minder trek en zul je minder eten in vergelijking met een ontbijt van boterhammen met jam of kaas. Dat werkt ook ’s avonds als je iemand bent die dan vaak gaat snacken. Een groenteomelet met salade (en zonder koolhydraten) maakt dat je je ook ’s avonds meer verzadigd voelt.

Afvallen gaat niet over calorieën tellen maar over een gezond voedingspatroon. Maar toevallig bevat een ei maar rond de 75 calorieën, heel weinig voor iets me zoveel voedingsstoffen.


Niet direct een groente uit de winkel, wel overal te vinden en razend gezond. Ik ben blij dat de brandnetel overal in de tuin weer opkomt, want het is een uitstekende reiniger voor een voorjaarskuur. Brandnetel is al eeuwen bekend als voedsel en als geneeskruid, en dat is niet voor niets. Brandnetel is bloedzuiverend, ontgiftend en een tonicum bij voorjaarsmoeheid. De plant drijft overtollig vocht af en vult allerlei vitaminen en mineralen aan, zoals calcium, ijzer, silicium, natrium, koper, magnesium en zink en de vitamines B1, B2, B5 en vitamine A en C.

 

Verzamelen

Jonge stengels en blaadjes kun je verzamelen tot en met april. Uiteraard niet langs de snelweg, zoek een plek waar je zo min mogelijk vervuiling verwacht. Je kunt het blad drogen in de oven (60° met de ovendeur op een kiertje) of uitgespreid op kranten. De wortelstok kun je oogsten in de herfst en hangend laten drogen. Het gedroogde kruid kun je een jaar bewaren in een luchtdichte bus, daarna loopt de werkzaamheid terug.

Na april kun je een stuk van de brandnetel afknippen, je krijgt dan weer nieuwe, jonge uitlopers. Kijk bij het verzamelen van brandnetel altijd even onder de bladeren. Brandnetel is de favoriete plant voor veel vlinders om eitjes te leggen. Pluk daarom allen planten die er ‘schoon’ uitzien.

 

Toepassing

Brandnetel kun je als groente eten, als thee drinken of als infusie gebruiken. Het klinkt als iets uit een sprookje: brandnetelsoep. Je kunt de blaadjes van (jonge) brandnetels net zo als spinazie gebruiken. Je kunt er soep van maken, het blad als groente stoven of door een omeletje doen. De thee is bloedzuiverend en bevat veel vitaminen en mineralen. Wanneer je een infusie maakt, is de werking nog veel sterker (zie verder bij recepten).

Tenslotte is brandnetel ook nog eens goed voor je tuin, omdat de plant de grond reinigt als er te veel stikstof in zit. Het schijnt dat de brandnetel weer vanzelf verdwijnt als zijn werk erop zit.

 

Recepten

 

Brandnetelthee

Eigenlijk geen recept. Knip verse brandnetel, of gebruik gedroogde, doe in een theepot en giet er kokend water over. Even laten trekken en klaar. Eventueel een klein lepeltje honing toevoegen voor de smaak.

 

Brandnetelinfusie

Een sterke brandnetelinfusie bevat 500 tot 1000 mg calcium per kopje, beter dan een supplement! Neem voor een infusie 30 gram gedroogde of 60 gram verse brandnetel en schenk er een liter kokend water op. Laat de hele nacht, in ieder geval minimaal vier uur, trekken in een glazen pot. Doe er een klein beetje zeezout bij voor de smaak. Zeef het mengsel en druk het vocht er goed uit. Je kunt de infusie koud drinken of aanlengen met warm water voor thee. Gebruik de infusie binnen anderhalve dag. Heb je over? Geef dat aan je kamerplanten of giet het uit in de tuin.

Mogelijk bemerk je verbeteringen bij allergie en bij allergische reacties op voedingsmiddelen. Kan ook reuma, jicht en gewrichtsontstekingen verzachten.

Drink drie tot vijf kopjes thee per dag. Niet voor kinderen of mensen met acute ontstekingen, ontstekingen kunnen verergeren door de thee.

 

Brandnetelsoep

Verzamel een vergiet vol brandnetel, de jonge scheuten. Spoel in ruim water.

Fruit een ui en twee teentjes knoflook. Je kunt een aardappel in stukjes snijden en mee fruiten. Voeg de brandnetel toe en laat slinken. Voeg dan water met bouillon toe en laat 10 minuutjes zacht koken. Gebruik je aardappel, laat dan 15 minuten koken.

Pureer met de staafmixer.

Serveer met wat (plantaardige) room of crème fraîche en verse peterselie.

 

 

 

 

 


Baking soda, ook bekend als zuiveringszout of natriumbocarbonaat, is een geneesmiddel en huismiddel voor allerlei doeleinden ineen. Baking soda is goed voor hart en bloedvaten, werkt ontstekingsremmend en helpt bij het ontgiften en neutraliseren van giftige stoffen. Een zeer betaalbaar product - te koop bij iedere natuurwinkel - dat ook is in te zetten bij allerlei huishoudelijke karweitjes.[i]

 

Verzuring

Een gezond lichaam heeft een goede zuur-base verhouding. Je lichaam kan te zuur worden door voeding en leefstijl. Voedingsmiddelen die je lichaam zuurder maken zijn vlees, vis, gevogelte en wild, ei, soja (producten), peulvruchten (ook pinda’s), granen en kaas. Ook koffie en alcohol maken het lichaam zuur. Gebrek aan beweging en oppervlakkig ademen kunnen verzuring verergeren. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan variëren van vermoeidheid en huidproblemen tot hoofdpijn en reumatische klachten. Je lichaam houdt het evenwicht tussen zuren en basen goed in de gaten. Wanneer je bloed te zuur is wordt calcium aan de botten onttrokken om het bloed minder zuur te maken. Dat kan osteoporose tot gevolg hebben. Eigenlijk speelt bij zo goed als alle chronische welvaartsziekten verzuring een rol.

 

Ontzuren

Hoe kun je je lichaam minder zuur maken? Allereerst door op je voeding te letten: veel groenten en fruit, wat aardappels. Denk bijvoorbeeld aan avocado, asperges, spinazie, boerenkool, broccoli, komkommer, wortelen, radijs, kokosnoot, watermeloen, selderij, peterselie, uien en knoflook. Ook citroen is bijzonder goed, ondanks de zure smaak heeft citroen een basische werking. Ook melk, karnemelk en yoghurt horen bij de meer basische voedingsmiddelen. Bewegen en goed ademen helpen toxische stoffen af te voeren en je lichaam minder zuur te maken. En dan baking soda, toch wel een wondermiddel om je lichaam te ontzuren. Vooral na je veertigste helpt baking soda je nieren om zuren uit je bloed te verwijderen. Zo tussen de veertig en vijftig jaar beginnen de eerste zogeheten ouderdomsklachten, die vaak met verzuring te maken hebben. Dan is actie ondernemen dus extra belangrijk.

 

Ontstekingen en kanker

Kanker ontstaat door een combinatie van factoren. Sircus schrijft in zijn boek dat het lichaam van mensen met kanker vaak relatief zuur is. Dat kan allerlei ontstekingen veroorzaken die een mogelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kanker.
Door baking soda of zuiveringszout verminderen zuren en neemt de kans op ontstekingen af. Mogelijk vermindert dat ook de kans op kanker. Bicarbonaat reinigt het lichaam, verwijderd zware metalen en ondersteund de nieren, waardoor het immuunsysteem beter zijn werk kan doen.

 

Hoe gebruik je baking soda?

Wanneer je baking soda wilt inzetten om je gezondheid te bevorderen, kun je het innemen met water. Mark Sircus adviseert in zijn boek bijvoorbeeld 10 dagen lang ’s morgens en ’s avonds (zoveel mogelijk op een nuchtere maag) het volgende recept te maken. Hij noemt het een ‘potentieel wonderwater’. Pers een hele citroen uit en doe het sap in een glas. Voeg beetje bij beetje baking soda toe, tot het bruisen stopt. Voeg water toe tot het glas half vol is. Citroen ondersteunt de werking van baking soda omdat het ook zuren neutraliseert, het lichaam reinigt van gifstoffen en het immuunsysteem een oppepper geeft. Een alternatief is regelmatig een bad met baking soda te nemen, 2 kopjes in een heet bad. Via de huid wordt baking soda opgenomen. Behalve de al genoemde gezondheidsvoordelen ook heel goed voor je huid. Huidproblemen zoals eczeem en psoriasis kunnen er enorm door verbeteren.

Baking soda is in principe een heel veilig middel. Gebruik het echter nooit te lang achter elkaar en laat je bij gezondheidsproblemen altijd begeleiden door een professional. Bemerk je bijverschijnselen, neem dan altijd contact op met je arts.

 

Praktische toepassingen

Hieronder vind je een aantal praktische toepassingen van baking soda:

  • Insectenbeten: smeer er een mengseltje van baking soda en water op

  • Witte was: voeg een paar eetlepels toe aan vloeibaar wasmiddel

  • Bloemen: een theelepel baking soda houdt ze langer mooi

  • Keelpijn: gorgelen met water met een theelepel baking soda

  • Koelkast: een bakje water met wat baking soda neutraliseert nare luchtjes

  • Schoenen: strooi wat baking soda in je schoenen, laat een nachtje intrekken. Uitkloppen en ze zijn weer helemaal fris.

  • Tapijten en matrassen: bestrooi met baking soda, laat minimaal een dag intrekken en zuig op. Ze zijn weer helemaal fris

  • Afwas: 2 eetlepels baking soda in afwaswater laat vet makkelijk verdwijnen

  • Vlekken: week de kleding een nachtje in koud water met een schepje baking soda

  • Tanden poetsen: baking soda zorgt voor een goed basisch klimaat in de mond en voorkomt en bestrijdt parodontose en cariës.


[i] Sircus, Mark. Natriumbicarbonaat, het natuurlijke Eerste Hulpmiddel (2014) Uitgeverij Succesboeken


Het tijdschrift The optimist bood recent een lezing aan over waterkers met als aankondiging: Waterkers zou wel eens de best verkrijgbare superfood kunnen zijn. Het is de meest voedzame van alle bekende groenten en vruchten Het heeft de hoogste voedingswaarde van alle fruit en groenten, meer vitamine C dan sinaasappelen, meer calcium dan melk, meer ijzer dan spinazie en meer dan twee maal zoveel voedingswaarde als boerenkool. Het heeft volgens de spreker en auteur Steve Rothwell een kankerwerende werking.[i]

Waterkers groeit het liefste op een zonnige plek aan rivieroevers. Het groeit in heel Europa in het wild. Het zeer gezonde plantje staat in een recent overzicht van de meest gezonde groenten op de eerste plaats. In de natuurwinkel koop je de biologische versie. Waterkers bevat veel vitamines, met als uitschieter vitamine K. Daarnaast ook de vitamines A, C, E, B2 en B6.

Waterkers helpt de lever met ontgiften en vocht uit het lichaam te verwijderen. Waterkers gaat de vorming van kankercellen tegen en remt de groei van tumoren.[ii]

Verder bevordert waterkers hongergevoel en kan de plant gastritis genezen. Gevolgen van stress, zoals nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en migraine, kunnen verminderen door het eten van waterkers. Ook angst, concentratieproblemen en neerslachtigheid kunnen erdoor verminderen.

Tenslotte nog wat huismiddeltjes: de huid insmeren met waterkers weert insecten; tegen keelpijn gorgelen met lauwe waterkersthee; bij verkoudheid een stoombadje met waterkers. Waterkers kun je drogen en van de gedroogde plant kun je thee maken.[iii]

Voor de meeste gezondheidsvoordelen kun je de plant het beste rauw gebruiken. Het plantje heeft een lekkere, beetje peperachtige smaak.

 

Salades met waterkers voor vier personen

 

Waterkers & peer

 

  • ½  limoen

  • 1 tl fijne mosterd

  • 3 el olijfolie

  • zout

  • versgemalen peper

  • 2 bosjes waterkers – verwijder dikke steeltjes

  • 3 peren (doyenne du comice)

  • 75 g Parmezaanse kaas

 

Pers het sap uit de limoen.

Meng met mosterd, olijfolie, zout en peper

Snijd de peren in partjes

Verdeel de waterkers over vier borden en steek de peer ertussen. Sprenkel de dressing over de salade en schaaf de kaas erover.

 

Waterkers met geitenkaas en honing

 

  • 100 ml Vloeibare Honing

  • 4 el Milde Olijfolie

  • 1 el Witte Wijnazijn

  • 250 gr Waterkers

  • 1 Granny smit + 1 Jonagold in dunne reepjes

  • 1 Frans geitenkaasje

 

Meng voor de dressing de honing met olie en azijn.
Meng de waterkers met de appelreepjes en verdeel over vier borden.
Leg de plakjes geitenkaas erop en besprenkel met de honingdressing.

 

Waterkers & vijgen

 

  • 50 g geschaafde amandelen

  • 100 ml olijfolie + 4 el olijfolie

  • 3 sjalotjes, in dunne ringetjes

  • sap van 1 citroen

  • 4 rijpe vijgen, in kwarten

  • 200 g waterkers, grote steeltjes verwijderd

  • 50 g blauwe kaas (stilton)

  • Eventueel: geroosterde reepjes of blokjes brood

Rooster de amandelen in een koekenpan in 1 minuut goudgeel. Zet apart.
Doe olie in de koekenpan, draai het vuur hoog en voeg de sjalotjes toe. Laat in 1 minuut krokant worden en karamelliseren. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng honing, citroensap en olijfolie en voeg zout en peper toe.

Schud tot alles goed gemengd is. 
Verdeel de waterkers over vier borden en schik de vijgen er tussen. Verdeel daar de amandelen en sjalotjes over en verkruimel de kaas erboven.

Druppel de dressing erover en geef er eventueel geroosterd brood bij.

 

Pastasalade & waterkers voor twee personen

 

  • 150 gram pasta

  • 30 gram hazelnoten

  • 2 bosuitjes in ringetjes

  • 100 gram gorgonzola in stukjes

  • 1 el witte-wijnazijn

  • 3 el olijfolie

  • Peper & zout

  • 150 gr waterkers

Meng olie, azijn, peper en zout in een ruime schaal.

Breng in pan water aan de kook en kook de paste volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Hak de hazelnoten grof en rooster in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart.

Giet de pasta af, roer de gorgonzola en door en laat al roerend laten smelten.

Voeg toe aan de schaam met de dressing en laat afkoelen.

Verwijder de grove takjes van de waterkers en meng de waterkers losjes door pastasalade.

Verdeel de pastasalade over twee borden en strooi de hazelnoten erover.

 

Waterkerssoep voor vier personen

 

  • 2 bosjes waterkers

  • 2 aardappelen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • olijfolie

  • 125 ml groentebouillon

  • Zout & versgemalen peper

  • crème fraîche of yoghurt

Pluk de blaadjes waterkers van de takjes en bewaar ze gescheiden.

Schil en snijd de aardappels in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit olie in een pan en fruit ui en knoflook. Voeg de aardappels en de steeltjes van de waterkers toe. Blus af met de bouillon en laat koken tot de aardappels gaar zijn.

Voeg de helft van de waterkersblaadjes toe en pureer de soep.

Breng op smaak met zout en peper

Verdeel de soep over vier borden en garneer met de resterende waterkers en de crème fraîche.



[iii] De 45 meest geneeskrachtige groenten, Thomas Dijkman

 


Jaarlijks vallen in Europa 25.000 doden door antibioticaresistentie en er worden miljoenen besteed aan onderzoek.[1] Wat is er aan de hand, wanneer heb je antibiotica nodig en wanneer niet?

 

Anti-biotica, tegen het leven. Ik heb het altijd een naar woord gevonden. Wanneer krijg je dat eigenlijk toegediend? Wanneer je weinig weerstand hebt kan je lichaam binnendringende bacteriën moeilijk bestrijden en kun je ziek worden. Vaak genezen infecties echter spontaan en zijn antibiotica niet nodig. Pas als je echt ernstig ziek bent en bijvoorbeeld hoge koorts maar niet de baas kunt worden, heb je antibiotica nodig.

 

Probleem

Antibiotica worden veel voorgeschreven, ook bij ongevaarlijke bacteriële infecties. Door (te) vaak antibiotica te gebruiken kan antibioticaresistentie ontstaan. Je onderdrukt bovendien de symptomen, terwijl je lichaam juist sterker wordt van zelf een infectie te boven te komen. Belangrijk nadeel is verder dat antibiotica alle bacteriën doden, ook de waardevolle bacteriën in je darmen.

Een andere oorzaak van antibioticaresistentie is het grootschalige gebruik van antibiotica in de intensieve veeteelt. Antibiotica worden in de veeteelt, bijvoorbeeld bij pluimveebedrijven, vaak preventief gebruikt om ziekten te voorkomen en dieren sneller te laten groeien. Daardoor krijg je via vlees en zuivel ongemerkt ook antibiotica binnen.

Het probleem is dat als je een keer echt antibiotica nodig hebt, bijvoorbeeld bij een long- of nierbekkenontsteking, het antibioticum niet werkt.

Slimme beestjes

Bacteriën zijn slimme beestjes die zich razendsnel aanpassen aan hun omgeving.

Als ze met antibiotica in aanraking komen, zullen ze proberen te overleven en terugvechten tegen het antibioticum. De bacteriën die dit gevecht winnen raken ongevoelig voor antibiotica en kunnen niet meer bestreden worden. Ze zijn resistent. En dat gaat snel, bacteriën vermenigvuldigen zich elke 20 minuten, leren snel en kunnen zich snel verspreiden. Ze reizen over de hele wereld mee met mensen via trein of vliegtuig.

Terwijl bacteriën zich dus razendsnel kunnen aanpassen en verspreiden, duurt het ontwikkelen van een nieuwe vorm van antibiotica wel vijftien tot twintig jaar.

Bekijk hier een animatie over antibiotica resistentie

 

Virus of bacterie?

Heb je last van klachten als koorts, vermoeidheid en algehele malaise, vraag je dan altijd af of je besmet bent met een bacterie of virus. Overleg eventueel met je huisarts. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen een virus. Sterker, antibiotica kunnen een virusinfectie versterken, omdat ze goedaardige bacteriën die nodig zijn om het virus aan te vallen, laten afsterven.  Veel infecties, zoals keelontsteking, een koortslip, gordelroos, verkoudheid en griep, worden veroorzaakt door een virus en dan hebben antibiotica dus geen enkele zin. Ze verzwakken alleen je immuunsysteem

 

Wat kun je zelf doen?

Een sterk immuunsysteem beschermt je tegen zowel schadelijke bacteriën als tegen een virus. Zorg voor een goede weerstand door gezonde darmen. Eet gevarieerd met veel groente en fruit en wees terughoudend met vlees, zuivel, gluten en suiker. Krijg je toch klachten, probeer je immuunsysteem dan te ondersteunen met natuurlijke antibiotica zoals rauwe honing, kurkuma, gember, ui & knoflook. Denk aan cranberries bij een blaasontsteking. En rust nemen, uitzieken, we nemen er nauwelijks nog de tijd voor, maar het is wel het beste wat je kun doen om je lichaam te ondersteunen.

 

Is het noodzakelijk om een antibioticakuur te gebruiken, bijvoorbeeld in het geval van een levensbedreigende ziekte, probeer dan je darmflora zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. Het kan maanden duren, soms zelfs jaren, voor die balans weer in orde is. De meest eenvoudige manier is om dat proces te ondersteunen is om probiotica in te nemen. Laat je hiervoor bij een gespecialiseerde drogist adviseren over een goed merk supplementen. Probiotica kun je het beste een aantal weken dagelijks nemen, tot je darmflora weer is hersteld. Eet hierbij zo min mogelijk koolhydraten en suiker, want dat is voeding voor de ‘slechte’ bacteriën en remt de werking van probiotica.

 



[1] Het Financieele Dagblad 5 februari 2016

 


Ze zijn er nog steeds, die mooie oranje pompoenen. Ook de butternut of flespompoen, die ik zelf net iets lekkerder vind, wat voller van smaak. Pompoen zit bomvol vitamine A en bevat ook vitamine C, B2 en E. Van de B-vitamines verder B1, B3, B5 en B11. Pompoen bevat daarnaast koper, ijzer, kalium, fosfor, zink en magnesium. Door de B-vitamines heeft pompoen een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. De antioxidanten zijn echte onstekingsremmers die een kanker werende werking hebben. Gelukkig is het geen straf om pompoen te eten, je maakt er snel heerlijke recepten mee.

 

Pompoensoep

Voor pompoensoep bak ik een rode en een gele ui, knoflook en gember in wat kokosolie of ghee. Dan pompoen erbij, in blokjes (de schil kun je gewoon meekoken). Een of een paar zoete aardappels erbij en een grote of twee kleine winterwortels. De verhoudingen doen er niet zo toe, deze soep is altijd lekker. Een beetje bouillonpoeder er door, naar smaak peper en zout. Even pureren, klaar. Zo heb je snel je zeven groentes binnen.

Ik rooster vaak wat groene pompoenpitten ter garnering, verse peterselie of koriander kan ook. Een schepje (kokos)yoghurt of kwark staat mooi (en is lekker).

Een heerlijke, voedende en helende soep

 

Op mijn zoektocht naar ‘gezond snoep’ zonder gluten of suiker kwam ik pompoenbrood tegen. Wat een ontdekking! Het wordt als glutenvrij brood gebruikt, en belegd met zoet beleg of kaas. Ik vind dat helemaal niet nodig, het is een soort cake, heerlijk bij koffie of thee.

 

Pompoenbrood met specerijen

print recept

 

400 gram pompoen, in blokjes
200 gram rijstmeel (of amandelmeel)
4 eieren
1 eetlepel chiazaad geweekt in 4 eetlepels water
snufje zout
1 tl appelazijn
5 eetlepels honing
1 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel vanille extract
75 gram rozijnen
50 gram pompoenpitten

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier.

 

Je kunt de pompen roosteren in de oven (40 – 50 minuten in een oven van 160°) of in stukjes snijden en in ca. 20 minuten gaar koken. Laat iets afkoelen en maak er puree van met de staafmixer.

Doe alle droge ingrediënten – het rijstmeel, bakpoeder, baking soda, specerijen, rozijnen en zeezout – in een grote schaal.

Kluts de eieren schuimig en meng er het geweekte chiazaad, de appelazijn, honing en vanille toe. Roer de pompoenpuree erdoor. Voeg dit bij de schaal met droge ingrediënten en meng tot een mooi beslag.

Doe het beslag in het cakeblik. Bestrooi met de pompoenpitten. Bak het pompoenbrood in 45-50 minuten in de oven.

Laat het pompoenbrood afkoelen voor je het uit de bakvorm haalt en aansnijdt. Wij aten het met een lepeltje kokosroom met wat honing, verrukkelijk.

 


Recent Blog Commentaren