Pompoen: groente van de maand

Ze zijn er nog steeds, die mooie oranje pompoenen. Ook de butternut of flespompoen, die ik zelf net iets lekkerder vind, wat voller van smaak. Pompoen zit bomvol vitamine A en bevat ook vitamine C, B2 en E. Van de B-vitamines verder B1, B3, B5 en B11. Pompoen bevat daarnaast koper, ijzer, kalium, fosfor, zink en magnesium. Door de B-vitamines heeft pompoen een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. De antioxidanten zijn echte onstekingsremmers die een kanker werende werking hebben. Gelukkig is het geen straf om pompoen te eten, je maakt er snel heerlijke recepten mee.

 

Pompoensoep

Voor pompoensoep bak ik een rode en een gele ui, knoflook en gember in wat kokosolie of ghee. Dan pompoen erbij, in blokjes (de schil kun je gewoon meekoken). Een of een paar zoete aardappels erbij en een grote of twee kleine winterwortels. De verhoudingen doen er niet zo toe, deze soep is altijd lekker. Een beetje bouillonpoeder er door, naar smaak peper en zout. Even pureren, klaar. Zo heb je snel je zeven groentes binnen.

Ik rooster vaak wat groene pompoenpitten ter garnering, verse peterselie of koriander kan ook. Een schepje (kokos)yoghurt of kwark staat mooi (en is lekker).

Een heerlijke, voedende en helende soep

 

Op mijn zoektocht naar ‘gezond snoep’ zonder gluten of suiker kwam ik pompoenbrood tegen. Wat een ontdekking! Het wordt als glutenvrij brood gebruikt, en belegd met zoet beleg of kaas. Ik vind dat helemaal niet nodig, het is een soort cake, heerlijk bij koffie of thee.

 

Pompoenbrood met specerijen

print recept

 

400 gram pompoen, in blokjes
200 gram rijstmeel (of amandelmeel)
4 eieren
1 eetlepel chiazaad geweekt in 4 eetlepels water
snufje zout
1 tl appelazijn
5 eetlepels honing
1 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel gemberpoeder
1 theelepel vanille extract
75 gram rozijnen
50 gram pompoenpitten

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier.

 

Je kunt de pompen roosteren in de oven (40 – 50 minuten in een oven van 160°) of in stukjes snijden en in ca. 20 minuten gaar koken. Laat iets afkoelen en maak er puree van met de staafmixer.

Doe alle droge ingrediënten – het rijstmeel, bakpoeder, baking soda, specerijen, rozijnen en zeezout – in een grote schaal.

Kluts de eieren schuimig en meng er het geweekte chiazaad, de appelazijn, honing en vanille toe. Roer de pompoenpuree erdoor. Voeg dit bij de schaal met droge ingrediënten en meng tot een mooi beslag.

Doe het beslag in het cakeblik. Bestrooi met de pompoenpitten. Bak het pompoenbrood in 45-50 minuten in de oven.

Laat het pompoenbrood afkoelen voor je het uit de bakvorm haalt en aansnijdt. Wij aten het met een lepeltje kokosroom met wat honing, verrukkelijk.

 

Commentaar toevoegen

Security code
Vernieuwen

Recent Blog Commentaren